maanantai 18. helmikuuta 2013

Jälkiruoka mummon tapaan



Kaikilla aikuisten juomilla – kahvilla, teellä, alkoholijuomilla lukuunottamatta olutta – on taakkanaan suuri hiilijalanjälki. Siksi niiden käytössä kannattaa olla luova, varsinkin, kun maut toimivat hyvin joidenkin ruokalajien täydentäjinä.

Helpoin tapa käyttää ylijäänyt kahvi tai tee on viilentää, maustaa ja tarjota kylmänä juomana. Tee sopii kylmäksi juomaksi sellaisenaan tai hedelmämehulla jatkettuna, kylmään kahviin sopivat maito tai colajuoma.

Ruoanlaittoon ja leivontaan parhaita kahvilaatuja ovat tummat, voimakkaat paahdot; vaaleapaahtoinen suomalainen peruskahvi on hapokkaampaa ja vähemmän aromikasta. Vaaleakin kahvi tosin toimii, jos vastassa on pehmeitä ja pyöreitä makuja kuten vaniljaa ja maitoa.

Talleta siis keittimen pannun pohjalle jääneet tilkat jääkaappiin. Ehkä jo seuraavana päivänä saat kokeilla kahvikiisseliä, vanukasmaista ja herkullista jälkiruokaa.

Kahvikiisseli on olemukseltaan vanhanaikainen, joten sen kanssa voi hyvin käyttää kattauksessa herttaisia perintöastioita ja isomummon pitsiliinoja.

-Elina Teerijoki
vapaa toimittaja ja Sata ruokaa tähteistä –kirjan kirjoittaja, joka bloggaa vintagetyylistä ja vanhan tavaran lumosta osoitteessa hopeapeili.blogspot.fi



Kahvikiisseli (3-4 annosta)

2,5 dl vahvaa kahvia
2,5 dl maitoa, kermaa, kasvimaitoa tai näiden sekoitusta
0,5 dl sokeria tai vastaava määrä makeutusainetta
1 tl vaniljasokeria

1 tl kaakaojauhetta
3 rkl maissisuurustetta

Sekoita kaakaojauhe ja suuruste kattilassa vispilällä pieneen nestemäärään. Lisää kaikki muut aineet. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee. Jaa annosmaljoihin ja nosta pariksi tunniksi jääkaappiin jäähtymään. Kermavaahtotilkka ja joululeivonnasta ylijääneet koristerakeet juhlistavat annoksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti